Živko Nikolić

Živko Nikolić

Živko Nikolić (20 November 1941 - 17 August 2001) is a famous Montenegrin film director.

Biography

Živko Nikolić was born in Ozrinići near Nikšić, Montenegro, Yugoslavia, in 1941. He graduated the Art School in Herceg Novi where he was trained as a painter of ceramics which contributed to his specific perception of the film. He died in misery on 17 August 2001 in Belgrade.

Filmography

*Sebi za života (1968)
*Blaženi mirotvorci (1968)
*Trag (1971)
*Cacanski neimari (1971)
*Zdrijelo (1972)
*Polaznik (1973)
*Bauk (1974)
*Aerodrom Rijeka (1974)
*Marko Perov (1975)
*Prozor (1976)
*Bestije (1977) ... aka Beasts
*Oglav (1977)
*Ine (1978)
*Jovana Lukina (1979)
*Krvava svadba na Brzavi (1980) (TV)
*Ane (1980)
*Graditelj (1980)
*Biljeg (1981)
*Smrt gospodina Goluže (1982) ... aka Smrť pána Golužu
*Čudo neviđeno (1984) ... aka Unseen Wonder
*Ljepota poroka (1986) ... aka The Beauty of Sin
*U ime naroda (1987) ... aka In the Name of the People
*To ka' uvati ne pušta (1988) (TV)
*"Djekna još nije umrla, a ka' će ne znamo" (1988) TV Series
*Iskušavanje đavola (1989)
*Ukleti brod (1990) ... aka Cursed Ship
*"Oriđinali" (1995) (mini) TV Series
*Uspavanka (1995)


Wikimedia Foundation. 2010.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Look at other dictionaries:

  • Živko — ist der Vorname folgender Personen: Živko Andrijašević, serbisch montenegrinischer Historiker Živko Bakić (* 1983), serbisch montenegrinischer Fußballspieler Živko Čingo (1935–1987), mazedonischer Schriftsteller und Autor Živko Đak (* 1942),… …   Deutsch Wikipedia

  • Avala film — Création 1945 Siège social   …   Wikipédia en Français

  • Nikšić — Никшић …   Wikipedia

  • Culture of Montenegro — Male folk costume from Montenegro …   Wikipedia

  • Cinema of Montenegro — Part of a series on the Culture of Montenegro …   Wikipedia

  • Gerhard Weisenberger — (* 30. Januar 1952 in Kleinostheim) ist ein ehemaliger deutscher Ringer. Inhaltsverzeichnis 1 Werdegang 2 Internationale Erfolge 3 Deutsche Meisterschaften …   Deutsch Wikipedia

  • Mija Aleksic — Mija Aleksić Milosav Mija Aleksić (en serbe cyrillique : Милосав Мија Алексић), né le 26 septembre 1923 à Gornja Crnuća près de Kragujevac et mort le 12 mars 1995 à Belgrade, était un acteur serbe. Sommaire 1 Biographie …   Wikipédia en Français

  • Mija Aleksić — Milosav Mija Aleksić (en serbe cyrillique : Милосав Мија Алексић), né le 26 septembre 1923 à Gornja Crnuća près de Kragujevac et mort le 12 mars 1995 à Belgrade, était un acteur serbe. Sommaire 1 Biographie …   Wikipédia en Français

  • Milosav Aleksic — Mija Aleksić Milosav Mija Aleksić (en serbe cyrillique : Милосав Мија Алексић), né le 26 septembre 1923 à Gornja Crnuća près de Kragujevac et mort le 12 mars 1995 à Belgrade, était un acteur serbe. Sommaire 1 Biographie …   Wikipédia en Français

  • Milosav Aleksić — Mija Aleksić Milosav Mija Aleksić (en serbe cyrillique : Милосав Мија Алексић), né le 26 septembre 1923 à Gornja Crnuća près de Kragujevac et mort le 12 mars 1995 à Belgrade, était un acteur serbe. Sommaire 1 Biographie …   Wikipédia en Français

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”