Kirsi Kunnas

Kirsi Kunnas

Kirsi Marjatta Kunnas (born December 14, 1924 in Helsinki) is a Finnish poet, children's literature author and translator into Finnish. Her extensive oeuvre consists of poems, fairy tale books, drama, translations (e.g. Lorca) and non-fiction. Her books have been translated into Swedish, English, German, French, Hungarian, and Estonian. She has received several prizes and awards in Finland for her life's work.

Bibliography

Poetry

*"Villiomenapuu" (1947)
*"Uivat saaret" (1950)
*"Tuuli nousee" (1953)
*"Vaeltanut" (1956)
*"Valikoima runoja" (1958)
*"Kuun kuva meissä" (1980)
*"Kaunis hallayö" (1984)
*"Valoa kaikki kätketty" (1986)
*"Puut kantavat valoa", poems 1947–1986 and translated work (1999)

Children's poetry, nursery rhymes

*"Tiitiäisen satupuu" (1956)
*"Puupuu ja käpypoika" (1972)
*"Hassut aakkoset" (1975)
*"Hanhiemon iloinen lipas" (1978), the Finnish translation of Mother Goose
*"Kani Koipeliinin kuperkeikat" (1979)
*"Sirkusjuttuja" (1985)
*"Tiitiäisen pippurimylly" (1991)
*"Tiitiäisen tuluskukkaro" (2000)
*"Tiitiäisen runolelu" (2002)
*"Tapahtui Tiitiäisen maassa" (selection from books Tiitiäisen satupuu, Tiitiäisen tarinoita, Puupuu ja Käpypoika, Sirkusjuttuja, Kani Koipeliinin kuperkeikat, Tiitiäisen pippurimylly, Tiitiäisen tuluskukkaro, Puut kantavat valoa, Tiitiäisen runolelu) (2004)

Fairy tale books, primers

*"Tiitiäisen tarinoita" (1957)
*"Aikamme aapinen" / by Kirsi Kunnas and workgroup (1968)
*"Aikamme lukukirja: 2–5" / by Kirsi Kunnas and workgroup (1969–1972)

Picture books

*"Kuin kissat ja koirat" (1967)
*"Kutut kotona" (1967)
*"Pikku lemmikit" (1967)
*"Terveisiä Afrikasta" (1967)
*"Hau hau koiranpennut" (1968)
*"Kis kis kissanpennut" (1968)
*"Etelän eläimiä – Tiedätkö että. 1–6." Together with Kyllikki Röman (1969)
*"Lintuystävämme – Tietoa linnuista. 1–6." Together with Kyllikki Röman (1969)
*"Pohjolan eläimiä – Tarua ja totta. 1–6." Together with Kyllikki Röman (1969)

External links

* [http://brindin.com/pokunkat.htm The Pan And The Potatoes] – A poem of Kunnas with an English translation by Herbert Lomas

Persondata
NAME=Kunnas, Kirsi
ALTERNATIVE NAMES=
SHORT DESCRIPTION=Finnish poet and translator
DATE OF BIRTH=December 14, 1924
PLACE OF BIRTH=Helsinki, Finland
DATE OF DEATH=
PLACE OF DEATH=


Wikimedia Foundation. 2010.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • Kunnas — may refer to:*Kirsi Kunnas, Finnish poet, children s literature author and translator. *Leo Kunnas, Estonian writer and former high ranking officer in the Estonian Defence Forces. *Mauri Kunnas, Finnish cartoonist and children s author …   Wikipedia

  • Medalla Pro Finlandia — El texto que sigue es una traducción defectuosa o incompleta. Si quieres colaborar con Wikipedia, busca el artículo original y mejora o finaliza esta traducción. Puedes dar aviso al autor principal del artículo pegando el siguiente código en su… …   Wikipedia Español

  • Médaille Pro Finlandia — La médaille Pro Finlandia (finnois : Pro Finlandia), est une médaille de l Ordre du Lion de Finlande donnée aux artistes finlandais depuis l année 1945 La médaille, décernée par le Président de la République de Finlande, est un titre… …   Wikipédia en Français

  • Eppu Normaali — Infobox musical artist Name = Eppu Normaali Img size = 250 Img capt = Eppu Normaali at Ratina Stadium on 14th of August 2004. Landscape = Yes Background = group or band Origin = Tampere, Finland Genre = Punk rock, Rock and Roll Years active =… …   Wikipedia

  • List of Finnish poets — An A Z list of List of poets from Finland and poets who have written in the Finnish language with dates of birth and death:ABC*Paavo Cajander (1846 1913)DEF*Kati Claudia Fofonoff (1947 )GH*Paavo Haavikko (1931 ) *Martti Haavio (1899 1973) *Helvi… …   Wikipedia

  • Moomin — For other uses, see Moomin (disambiguation). The Moomins   …   Wikipedia

  • Premio Kalevi Jäntti — Saltar a navegación, búsqueda El Premio Kalevi Jäntti es un premio literario entregado anualmente por la fundación Kalevi Jäntti a jóvenes escritores cuya cuantía es de 14.700 euros (2005). El director general de la editorial Werner Söderström Oy …   Wikipedia Español

  • children's literature — Body of written works produced to entertain or instruct young people. The genre encompasses a wide range of works, including acknowledged classics of world literature, picture books and easy to read stories, and fairy tales, lullabies, fables,… …   Universalium

  • Prix Kalevi Jäntti — Le Prix Kalevi Jäntti est un prix littéraire annuel décerné aux jeunes auteurs , il s élève à 15 000 € (2008). Le fond Kalevi Jäntti fut crée par Jalmari Jäntti Président de WSOYet par sa femme Hildur Jäntti en 1942 en mémoire du décès de leur… …   Wikipédia en Français

  • Pro Finlandia — (рус. Для Финляндии)  высшая государственная награда Финляндии для деятелей искусств, присуждаемая с 1945 года. Награда представляет из себя позолоченную медаль с изображением финского геральдического льва и является степенью Ордена Льва,… …   Википедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”