Münir Özkul

Münir Özkul

Münir Özkul (born 15 August 1925 İstanbul) is a retired Turkish cinema and theatre actor. He has been awarded the title of "State Artist of Turkey"

He completed his formal education at İstanbul Erkek Lisesi. Özkul starting his acting career at Bakırköy Halkevi theatre. Later he worked at Ankara State theatre and İstanbul Şehir theatre. He became famous after his role in Muhsin Ertuğrul's Fareler ve İnsanlar. From the 1950s onwards, he acted mostly in cinema. During the 1970s, he appeared in many films of the director Ertem Eğilmez like Hababam Sınıfı, Şabanoğlu Şaban, Mavi Boncuk, Banker Bilo, Namuslu. Many of these films paired him with the actress Adile Naşit. Other films include Edi ile Büdü, Halıcı Kız, Kalbimin Şarkısı, Miras Uğruna, Balıkçı Güzeli, Neşeli Günler, Gülen Yüzler, Gırgıriye, Görgüsüzler, Mavi Boncuk, Bizim Aile, Aile Şerefi. In the 1980s, he acted in some television series such as Uzaylı Zekiye, Ana Kuzusu ve Şaban ile Şirin. He has acted in a total of more than 400 films and theatre plays.

Münir Özkul has married four times and he has three children. His second wife was actress Suna Selen. In 1998, he was awarded the title of "State Artist of Turkey" by the Turkish Ministry of Culture.

Filmography

  • Ay Işığında Saklıdır 1996
  • Nasreddin Hoca 1993
  • Al Dudaklım 1993
  • Arabesk 1988
  • Acı Gurbet 1988
  • A Ay 1988
  • Afife Jale 1987
  • Kuşatma 2 / Şok 1987
  • Aile Pansiyonu 1987
  • Günah 1987
  • Kadersiz Kullar 1987
  • Yaşamaya Mecburum 1987
  • Yıllar 1987
  • Uzaylı Zekiye 1987
  • Otobüs Yolcuları / İhsaniye - Karasu 1987
  • Ana Kucağı 1986
  • Kızlar Sınıfı Tatilde 1986
  • Babalar da Ağlar 1986
  • Dayak Cennetten Çıkma 1986
  • Elmayı Kim Isırdı 1986
  • Milyarder 1986
  • Büyük Günah 1985
  • Ya Ya Ya Şa Şa Şa 1985
  • Deliye Hergün Bayram 1985
  • Çalınan Hayat 1985
  • Duyar Mısın Feryadımı 1985
  • Sarı Öküz Parası 1985
  • Şaşkın Gelin 1984
  • Küçük Ağa 1984
  • Geçim Otobüsü 1984
  • Çaresizim 1984
  • Kızlar Sınıfı 1984
  • Gırgıriyede Büyük Seçim 1984
  • Şaşkın Ördek 1983
  • Dostlar Sağolsun 1983
  • İlişki 1983
  • Gırgıriyede Cümbüş Var 1983
  • Gazap Rüzgarı 1982
  • Bir Yudum Mutluluk 1982
  • Islak Mendil 1982
  • Ağlayan Gülmedi mi? 1982
  • Altın Kafes 1982
  • Buyurun Cümbüşe 1982
  • Talih Kuşu 1982
  • Adile Teyze 1982
  • Şıngırdak Şadiye 1982
  • Görgüsüzler 1982
  • Beni Unutma 1982
  • Deliler Koğuşu 1981
  • Bizim Sokak 1981
  • Gırgıriyede Şenlik Var 1981
  • Gırgıriye 1981
  • Banker Bilo 1980
  • İbişo 1980
  • Erkek Güzeli Sefil Bilo 1979
  • Gelinciklerim 1979
  • Aşkın Gözyaşları 1979
  • İbiş in Rüyası 1979
  • Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor 1978
  • Neşeli Günler 1978
  • Cennetin Çocukları 1977
  • Gülen Gözler 1977
  • Hababam Sınıfı Tatilde 1977
  • Aşk Dediğin Laftır 1976
  • Aile Şerefi 1976
  • Hababam Sınıfı Uyanıyor 1976
  • İşte Hayat 1975
  • Gülşah 1975
  • Bizim Aile / Merhaba 1975
  • Hababam Sınıfı 1975
  • Gece Kuşu Zehra 1975
  • Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı 1975
  • Beş Milyoncuk Borç Verir Misin 1975
  • Hasret 1974
  • Beş Tavuk Bir Horoz 1974
  • Gariban 1974
  • Mavi Boncuk 1974
  • Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz 1974
  • Salak Milyoner 1974
  • Niyet 1973
  • Çulsuz Ali 1973
  • Izdırap 1973
  • Şaban İstanbul'da 1973
  • Kaynanam Kudurdu 1973
  • Oh Olsun 1973
  • Yalancı Yarim 1973
  • O Ağacın Altında 1972
  • Üç Sevgili 1972
  • Karamanın Koyunu 1972
  • Ver Allahım Ver 1972
  • Yiğitlerin Kaderi 1972
  • Tatlı Dillim 1972
  • Sev Kardeşim 1972
  • Senede Bir Gün 1971
  • Kezban Paris'te 1971
  • Son Hıçkırık 1971
  • Bebek Gibi Maşallah 1971
  • Beklenen Şarkı 1971
  • Solan Bir Yaprak Gibi 1971
  • Donkişot Sahte Şövalye 1971
  • Yedi Kocalı Hürmüz 1971
  • Beyoğlu Güzeli 1971
  • Aşk Uğruna 1971
  • Beyaz Kelebekler 1971
  • Gönül Hırsızı 1971
  • Hayatım Senindir 1971
  • İbiş Gangsterlere Karşı 1971
  • İşte Deve İşte Hendek 1971
  • Kadifeden Kesesi 1971
  • Tophaneli Murat 1971
  • Ayşecik Ve Sihirli Cüceler Rüyalar Ülkesinde 1971
  • Aşk Hikayesi 1971
  • Hayat Sevince Güzel 1971
  • Tatlı Meleğim 1970
  • Kara Dutum 1970
  • Bütün Aşklar Tatlı Başlar 1970
  • Kalbimin Efendisi 1970
  • Yuvasız Kuşlar 1970
  • Yumruk Pazarı 1970
  • Ali İle Veli 1970
  • Allı Yemeni 1970
  • Berduş Kız 1970
  • Dikkat Kan Aranıyor 1970
  • Dönme Bana Sevgilim 1970
  • Yavrum 1970
  • Küçük Hanımefendi 1970
  • Şoför Nebahat 1970
  • Son Kızgın Adam 1970
  • Hayatım Sana Feda 1970
  • Seven Ne Yapmaz 1970
  • Arım, Balım, Peteğim 1970
  • Sevgili Babam 1969
  • Boş Çerçeve 1969
  • Uykusuz Geceler 1969
  • Gelin Ayşem 1969
  • Nisan Yağmuru 1969
  • Sevdalı Gelin 1969
  • Ayşecik'le Ömercik 1969
  • Fakir Kızı Leyla 1969
  • Bana Derler Fosforlu 1969
  • Nilgün 1968
  • Artık Sevmiyeceğim 1968
  • Kanlı Nigar 1968
  • İstanbul'da Cümbüş Var 1968
  • Kara Gözlüm Efkarlanma 1968
  • Yayla Kartalı 1968
  • Urfa İstanbul 1968
  • Kalbimdeki Yabancı 1968
  • Çifte Tabancalı Damat 1967
  • Elveda 1967
  • Sürtüğün Kızı 1967
  • Yaşlı Gözler 1967
  • Bir Millet Uyanıyor 1966
  • Denizciler Geliyor 1966
  • Ben Bir Sokak Kadınıyım 1966
  • Aşkın Kanunu 1966
  • Seni Sevmiyorum 1966
  • Fakir Bir Kız Sevdim 1966
  • Kan Gövdeyi Götürdü 1965
  • Senede Bir Gün 1965
  • Kart Horoz 1965
  • İnatçı Gelin 1965
  • Bilen Kazanıyor 1965
  • Seveceksen Yiğit Sev 1965
  • Şoför Nebahat Bizde Kabahat 1965
  • Şekerli Misin Vay Vay 1965
  • Yalancının Mumu 1965
  • Cezmi Band 007.5 1965
  • Gönül Kuşu 1965
  • Dokunma Bozulurum 1965
  • Kahreden Kurşun 1965
  • Bir Bahar Akşamı 1961
  • Yumurcak 1961
  • Yaman Gazeteci 1961
  • Taş Bebek 1960
  • Gurbet 1959
  • Altın Kafes 1958
  • İftira 1958
  • Kalbimin Şarkısı 1956
  • Bir Aşk Hikayesi 1955
  • Tuş / Bir Aşk Hikayesi 1955
  • Balıkçı Güzeli / 1002. Gece 1953
  • Edi İle Büdü 1952
  • Edi İle Büdü Tiyatrocu 1952
  • Barbaros Hayrettin Paşa 1951
  • Evli Mi Bekar Mı 1951
  • Lale Devri 1951
  • Yavuz Sultan Selim Ve Yeniçeri Hasan 1951
  • Üçüncü Selim'ın Gözdesi 1950

External links



Wikimedia Foundation. 2010.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

  • Özkul — may refer to: Aytaç Özkul (born 1989), Turkish basketball player Münir Özkul (born 1925), Turkish cinema and theatre actor This page or section lists people with the surname Özkul. If an internal link …   Wikipedia

  • Munir — (also spelled Monir, Mounir, or Muneer, Arabic: منير‎) is a masculine Arabic given name, it may refer to: Given name Muneer Ahmad, American professor of law Munir Akram, Pakistan Ambassador to the United Nations from 2002 to 2008 Monir Amerkhous …   Wikipedia

  • Cinema of Turkey — Dry Summer won the Golden Bear at the 14th Berlin International Film Festival Turkish cinema is an important part of Turkish culture, and has flourished over the years, delivering entertainment to audiences in Turkey, expatriates across Europe,… …   Wikipedia

  • Mavi Boncuk — The Blue Bead Film poster Directed by Ertem Eğilmez Produced by Ertem …   Wikipedia

  • İstanbul Lisesi — Infobox Public School name = İstanbul Lisesi established = 1884 type = Public, Boarding religion = none head name = Principal head = Mr. Adnan ERSAN enrollment = 144 city = İstanbul country = Turkey colors = Yellow and Black mascot = none… …   Wikipedia

  • İstanbul Lisesi — Entrada de la escuela. Istanbul Erkek Lisesi İstanbu …   Wikipedia Español

  • Kemal Sunal — Infobox actor name = Kemal Sunal imagesize = caption = birthname = birthdate = 11 November, 1944 birthplace = Malatya, Turkey deathdate = 3 July, 2000 (55 years old) deathplace = Istanbul, Turkey yearsactive = 1972 1999 academyawards = spouse =… …   Wikipedia

  • Adile Naşit — (June 17, 1930 in Istanbul, Turkey – December 11, 1987) was a Turkish actress who played in Hababam Sınıfı (Hababam Class), Neşeli Günler (Happy Days) and many other movies. She also starred in a children s programme called Uykudan Önce (Before… …   Wikipedia

  • Ferhan Şensoy — (born February 26, 1951 in Çarşamba, Turkey) is a prominent Turkish writer, actor and stage director. BiographyBorn in Çarşamba, Samsun, Şensoy started his secondary school education at Galatasaray High School and completed it in Çarşamba High… …   Wikipedia

  • Hababam Sınıfı — Infobox Film name = Hababam Sınıfı image size = caption = director = Ertem Eğilmez producer = Ertem Eğilmez writer = Umur Bugay Rıfat Ilgaz (novel) narrator = starring = Kemal Sunal music = Melih Kibar cinematography = Hüseyin Özşahin editing =… …   Wikipedia

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”