Olavi Ahonen

Olavi Ahonen
Olavi Ahonen

Olavi Ahonen in the late 1950s
Born 21 July 1923(1923-07-21)
Tikkakoski, Finland
Died 1 September 2000(2000-09-01) (aged 77)
Helsinki, Finland

Olavi Ahonen (21 July 1923, Tikkakoski - 1 September 2000, Helsinki, Finland) was a Finnish film actor.

Ahonen first appeared in film in 1954 and made many appearances in Finnish film between then and 1997 appearing in films such as the Rauni Mollberg historical film Aika hyvä ihmiseksi in 1977. He has also appeared in many films by Spede Pasanen. Ahonen was a 170 cm.

From 1990 he only appeared on TV in Finland until his retirement in 1997. He died in the year 2000.

Filmography

  • Niskavuoren Aarne (1954)
  • Tuntematon sotilas (1955)
  • Elokuu (1956)
  • Virtaset ja Lahtiset (1959)
  • Pojat (1962)
  • Pinsiön parooni (1962)
  • Täällä Pohjantähden alla (1968)
  • Rottasota (1968)
  • Äl' yli päästä perhanaa (1968)
  • Noin seitsemän veljestä (1968)
  • Sotamies Svejkin seikkailuja (1968) (TV series)
  • Ystävykset (1969)
  • Paluu (1969)
  • Akseli ja Elina (1970)
  • Speedy Gonzales - noin 7 veljeksen poika (1970)
  • Kahdeksas veljes (1971)
  • Hirttämättömät (1971)
  • Niilon oppivuodet (1971)
  • Mummoni ja Mannerheim (1971) (TV series)
  • Ällitälli (1971–1973) (TV series)
  • Pohjantähti (1973)
  • Meiltähän tämä käy (1973)
  • Robin Hood ja hänen iloiset vekkulinsa Sherwoodin pusikoissa (1974) (TV series)
  • Transvetjan tarinoita (1975)
  • Häpy Endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon (1977)
  • Viimeinen savotta (1977)
  • Aika hyvä ihmiseksi (1977)
  • Syksyllä kaikki on toisin (1978)
  • Piilopirtti (1978)
  • Rautakauppias Uuno Turhapuro - presidentin vävy (1978)
  • Koeputkiaikuinen ja Simon enkelit (1979)
  • Ruskan jälkeen (1979)
  • Tup-akka-lakko (1980)
  • Tulitikkuja lainaamassa (1980)
  • Pölhölä (1981)
  • Uuno Turhapuron aviokriisi (1981)
  • Valehtelijoiden klubi (1981 (TV series)
  • Ulvova mylläri (1982)
  • Jousiampuja (1982)
  • Jon (1983)
  • Koomikko (1983)
  • Uuno Turhapuro muuttaa maalle (1986)
  • Jäähyväiset presidentille (1987)
  • Ihmiselon ihanuus ja kurjuus (1988)
  • Petos (1988)
  • Uunon huikeat poikamiesvuodet maaseudulla (1990)
  • Lentsu (1990) (TV series)
  • Irti maasta (1990)
  • Ruusujen aika (1990–1991) (TV series)
  • Uuno Turhapuro - Suomen tasavallan herra presidentti (1992)
  • Viimeiset siemenperunat (1993) (TV series)
  • Pimennys (1993) (TV series)
  • Tuomas Murasen rikos (1994)
  • Kaikki pelissä (1994)
  • Maigret Suomessa (1996)
  • Siivoton juttu (1997)

External links


Wikimedia Foundation. 2010.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

  • Olavi — may refer to: Olavi Ahokas (born 1960), a Finnish artist from the city of Turku Olavi Ahonen (1923–2000), a Finnish film actor Olavi Alakulppi (1915–1990), a Finnish cross country skier who competed in the 1930s Olavi Hänninen (1920–1992), a… …   Wikipedia

  • Ahonen — is a Finnish surname. Aho means bay in Finnish.Notable people with the name Ahonen include: * Ari Ahonen A Finnish professional hockey goalie who has played for the New Jersey Devils American Hockey League affiliate the Albany River Rats, as well …   Wikipedia

  • Ahonen —  Cette page d’homonymie répertorie des personnes (réelles ou fictives) partageant un même patronyme. Ahonen est un patronyme d origine finlandaise, signifiant «petite clairière» en finnois. Ce nom est notamment porté par : Ari Ahonen… …   Wikipédia en Français

  • Medalla Pro Finlandia — El texto que sigue es una traducción defectuosa o incompleta. Si quieres colaborar con Wikipedia, busca el artículo original y mejora o finaliza esta traducción. Puedes dar aviso al autor principal del artículo pegando el siguiente código en su… …   Wikipedia Español

  • Médaille Pro Finlandia — La médaille Pro Finlandia (finnois : Pro Finlandia), est une médaille de l Ordre du Lion de Finlande donnée aux artistes finlandais depuis l année 1945 La médaille, décernée par le Président de la République de Finlande, est un titre… …   Wikipédia en Français

  • Ахонен, Лео — Лео Ахонен Leo Ahonen …   Википедия

  • Pro Finlandia — (рус. Для Финляндии)  высшая государственная награда Финляндии для деятелей искусств, присуждаемая с 1945 года. Награда представляет из себя позолоченную медаль с изображением финского геральдического льва и является степенью Ордена Льва,… …   Википедия

  • Hirttämättömät — Infobox Film name = Hirttämättömät image size = caption = director = Spede Pasanen Vesa Matti Loiri producer = Spede Pasanen writer = Spede Pasanen narrator = starring = Spede Pasanen Vesa Matti Loiri Simo Salminen Pirjo Laitila Olavi Ahonen… …   Wikipedia

  • List of Finns — This is a list of people from Finland, i.e. of noted Finns: Actors *Ida Aalberg (1858 ndash; 1915) *Aino Ackte (1876 ndash; 1944) *Jouko Ahola *Olavi Ahonen *Irina Björklund *Liisa Evastina *Peter Franzén *George Gaynes *Gina Goldberg *Anna Leena …   Wikipedia

  • Koeputkiaikuinen ja Simon enkelit — Infobox Film name = Koeputkiaikuinen ja Simon enkelit image size = caption = director = Spede Pasanen producer = Spede Pasanen writer = Spede Pasanen narrator = starring = Spede Pasanen Simo Salminen Vesa Matti Loiri Tapio Hämäläinen Olavi Ahonen …   Wikipedia

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”