Pentti Haanpää

Pentti Haanpää

Pentti Haanpää (October 14 1905 - September 30 1955) was a Finnish author. He is best known for his books "Vääpeli Sadon tapaus" 1935 and "Noitaympyrä" 1931.

Bibliography

* "Maantietä pitkin" 1925, Swedish version: "Hemfolk och strykare"
* "Tuuli käy heidän ylitseen" 1927
* "Kenttä ja kasarmi" 1928
* "Noitaympyrä" 1931/1956
* "Vääpeli Sadon tapaus" 1935/1956
* "Isännät ja isäntien varjot" 1935
* "Taivalvaaran näyttelijä" 1938
* "Ihmiselon karvas ihanuus" 1939
* "Korpisotaa" 1940, French version: "Guerre dans le Désert Blanc"
* "Nykyaikaa" 1942
* "Yhdeksän miehen saappaat" 1945
* "Jutut" 1946/1952
* "Jauhot" 1949
* "Kiinalaiset jutut" 1954


Wikimedia Foundation. 2010.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • Pentti Haanpää — Pentti Mikael Haanpää (* 14. Oktober 1905 in Pulkkila; † 30. September 1955 in Pyhäntä) war ein finnischer Schriftsteller, der vorwiegend Erzählungen und Romane über einfache Menschen aus dem Volk verfasste, etwa Landstreicher, Schuster, Flößer,… …   Deutsch Wikipedia

  • Pentti Haanpää — Activités romancier, nouvelliste Naissance 14 octobre 1905 Pulkkila, Finlande Décès 30 septembre 1955 (50 ans) Langue d écriture finlandais Pentti Haanpää (1905 1955) est un romancier et …   Wikipédia en Français

  • Pentti — ist ein finnischer männlicher Vorname[1], die finnische Form von Benedikt. Inhaltsverzeichnis 1 Namenstag 2 Bekannte Namensträger 3 Weiteres …   Deutsch Wikipedia

  • Haanpää — ist der Familienname folgender Personen: Ari Haanpää (* 1965), finnischer Eishockeyspieler Pentti Haanpää (1905 1955), finnischer Schriftsteller Diese Seite ist eine Begriffsklärung zur Unterscheidung mehrerer mit demselbe …   Deutsch Wikipedia

  • Haanpää —   [ hɑːmpæː], Pentti, finnischer Schriftsteller, * Pulkkila (Provinz Oulu) 14. 10. 1905, ✝ Piippola (Provinz Oulu) 30. 9. 1955; in Romanen und Erzählungen Gestalter der kleinen Leute in dichterischer, Volkstümliches genau festhaltender Sprache;… …   Universal-Lexikon

  • Pentii Haanpää — Activité(s) romancier nouvelliste Naissance 1905 Pulkkila, Finlande Décès 30 septembre 1955 (50 ans) Langue d écriture finlandais Pentti Haanpää (1905 1955) est un romancier et nouvelliste …   Wikipédia en Français

  • Хаанпяя — (Haanpää)         Пентти (14.10.1905, Пиппола, 30.9.1955, там же), финский писатель. Автор сборников рассказов о трудящихся «По шоссейной дороге» (1925), «Ветер веет над ними» (1927). В сборнике рассказов «Плац и казарма» (1928) выразил протест… …   Большая советская энциклопедия

  • Finnish literature — Introduction       the oral and written literature produced in Finland in the Finnish, Swedish, and, during the Middle Ages, Latin languages.       The history of Finnish literature and that of Swedish literature are intertwined. From the mid… …   Universalium

  • Medalla Pro Finlandia — El texto que sigue es una traducción defectuosa o incompleta. Si quieres colaborar con Wikipedia, busca el artículo original y mejora o finaliza esta traducción. Puedes dar aviso al autor principal del artículo pegando el siguiente código en su… …   Wikipedia Español

  • Médaille Pro Finlandia — La médaille Pro Finlandia (finnois : Pro Finlandia), est une médaille de l Ordre du Lion de Finlande donnée aux artistes finlandais depuis l année 1945 La médaille, décernée par le Président de la République de Finlande, est un titre… …   Wikipédia en Français

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”